Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych



Kwasy tłuszczowe z ryb zmnieszają ryzyko cukrzycy typu 2.

15 stycznia 2014, 10:49

Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w surowicy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Do ryb bogatych w nie należą łosoś, pstrąg tęczowy, sielawa, śledź, leszcz, sardynka, makrela i sardela.


Test krwi wspomoże diagnozowanie raka trzustki

29 października 2014, 10:54

Zespół naukowców z Uniwersytetu Indiany opracowali proste badanie krwi, które pomoże w diagnozowaniu raka trzustki. Dr Murray Korc i inni zauważyli, że u chorych z rakiem trzustki we krwi znajdują się wysokie stężenia kilku mikroRNA, jednoniciowych cząsteczek RNA, które regulują ekspresję genów.


Użytkownicy SSD nie mają powodów do obaw

1 czerwca 2015, 09:09

Inżynier Seagate'a Alvin Cox, autor prezentacji dotyczącej utraty danych na dyskach SSD, mówi, że media źle zrozumiały jego badania. O pracach Coksa, który miał jakoby ostrzegać przed utratą danych na SSD przechowywanych w wysokich temperaturach, informowaliśmy niedawno.


Wirus Ebola© Centers for Disease Control and Prevention

Przeciwciało sprzed 20 lat zwalcza Ebolę?

29 lutego 2016, 12:03

W organizmie mężczyzny, który przed 20 laty przeżył zakażenie wirusem Ebola, znaleziono jedne z najpotężniejszych przeciwciał przeciwko Eboli. Jedne z tych przeciwciał, mAb114, ocaliły małpy zarażone Ebolą


Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?

21 grudnia 2016, 13:53

Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.


Atak przestępców zwiększył niedobory układów NAND na rynku

19 października 2017, 09:39

Toshiba padła ofiarą ataku typu ransomware, w wyniku którego zamknęła część swoich linii produkujących pamięci NAND. To spowodowało zmniejszenie dostaw tego typu układów na rynek. Jak informują media, wstrzymanie produkcji trwało 3-6 tygodni, w czasie których eksperci likwidowali szkodliwe oprogramowanie na firmowych komputerach


Badanie włosów dostarcza kolejne wskazówki co do zaginionej ekspedycji

6 września 2018, 11:32

Analiza włosów jednego z członków zaginionej ekspedycji Johna Franklina do Arktyki z 1845 r. potwierdziła, że zatrucie ołowiem to tylko jeden z wielu czynników przyczyniających się do zgonu załogi (nie była to główna przyczyna).


Duża ilość błonnika w czasie ciąży wiąże się z niższym ryzykiem celiakii u dzieci

7 czerwca 2019, 09:35

Wysokie spożycie błonnika w czasie ciąży wiąże się z obniżonym ryzykiem celiakii u dzieci. Eksperci z Norwegii stwierdzili, że na każdy 10-g wzrost ilości błonnika w diecie ciężarnej przypadał 8% spadek ryzyka celiakii u dziecka. W grupie z największym spożyciem błonnika (powyżej 45 g dziennie) ryzyko było o 34% niższe, w porównaniu do grupy z najniższym spożyciem (poniżej 19 g dziennie). Z najniższym ryzykiem wiązało się raczej spożycie błonnika z owoców i warzyw niż ze zbóż.


Najnowocześniejsza immunoterapia uratowała pacjentkę Instytutu Onkologii w Gliwicach

18 lutego 2020, 12:56

Najnowocześniejsza obecnie forma immunoterapii, polegająca na wykorzystaniu własnych zmodyfikowanych genetycznie komórek odpornościowych pacjenta, pozwoliła uratować chorą na chłoniaka pacjentkę Narodowego Instytutu Onkologii w Gliwicach. Chorująca na chłoniaka 62-letnia Jadwiga Szotek jest pierwszą kobietą, u której w Polsce zastosowano tę terapię.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy